Dagelijks 250 gram groente en/of rauwkost binnen krijgen is een pré, maar uit onderzoek blijkt dat dit maar voor een heel klein deel is weggelegd. Terwijl onderzoek pleit voor een minimaal voedingsopname van 300 gram groente. De voedingskracht van groente neemt af, dus hoe kan je jou dagelijkse benodigde hoeveelheid voedingsstoffen aanvullen?

Consumenten zijn zich van bewust dat ze dagelijks minimaal 250 gram groente binnen moet krijgen. Maar slechts 2% , haalt de 250 gram groente. Iedere avond een bord vol groenten zou wel voldoende moeten zijn! Maar dit is pas een voorafje. Zeker met het feit dat een gemiddelde Nederlander maar dagelijks 127 gram groente binnen krijgt. Dit is ver onder de maat! Groente is van cruciaal belang om je lichaam optimaal te functioneren.

”Dagelijks 250 gram groente binnen krijgen is een pré,
maar slechts 2% haalt dit’’

Je koopt voor het avondeten een flinke stronk broccoli voor 2 personen van 500 gram. Na het verwijderen van de niet-eetbare delen blijft er zo’n 250 gram over. Je deelt dit door 2 en je zou denken dat je al 125 gram per persoon aan groente binnen krijgt. Maar in werkelijkheid komt dit niet eens in de buurt. Onopgemerkt, kan de groente tot 70% van de nutriënten verloren gaan. Hier spelen een aantal factoren een negatieve rol in:

1. Koken van groente
Wateroplosbare vitamines gaan verloren bij het koken van groente . Bij 40° of hoger kan de enzymenactiviteit afbreken. Dit is juist nodig voor de spijsvertering. Het verlies kan oplopen tot 50% of zelfs meer. Dit hangt af van het voedingsmiddel, de hoeveelheid water, de temperatuur en eventuele blootstelling aan licht of zuurstof. Hoe zuurder het product, des te beter de vitamine C behouden blijft. Dit heeft te maken met de structuur. Een compacte structuur houdt vitamines beter vast dan een losse structuur.

2. Het schillen/snijden van groente
Viezigheid op de wortel of te grote stukken, wil je het liefst schillen of in stukken snijden. Maar zelfs bij het schillen/snijden gaan er voedingsstoffen verloren. De door jou voorgesneden groenten bevatten gemiddeld 10% minder nutriënten . Als tip; schil geen onnodige groente en snijd niet alles voor.

3. Oxidatie van groente
Hetzelfde geldt voor groente die te lang op het aanrecht-, schaal- of in de koelkast staat. Door de oxidatie die erbij komt kijken, neemt de versheid van het product af en zo ook de voedingswaarde. Soms is bevroren groente beter dan verse groente, dit klinkt raar. Bevriezing is de beste manier om voedingstoffen te bewaren.

4. Kauwen van groente
Hoe grondiger je kauwt , des te meer vitamines en andere voedingsstoffen op worden genomen. Bij 30 tot 50 keer kauwen neemt je lichaam alle nutriënten op. Een gemiddelde Nederlander kauwt slechts maar 8 keer op een stuk gekookte of rauwe groente.

5. Akker- & tuinbouw

Het hedendaagse voedsel wordt steeds meer bewerkt en kunstmatig geproduceerd. De landbouw en tuinbouw is intensiever geworden, waardoor de grond steeds vaker uitgeput raakt. Dit heeft essentiële gevolgen op de mineralen. Groente reist soms de hele wereld over, waardoor de voedingswaarden hierdoor ook fors af neemt. Het resultaat kan leiden tot 30% minder aan voedingsstoffen.

Zoals je ziet is het vrij lastig om aan de dagelijkse 250 gram groente binnen te krijgen. De bovenstaande factoren hebben een negatieve functie op de groente. Groentesap daarentegen dient als aanvulling op de hoeveelheid dagelijks hoeveelheid groente en niet als vervanging van maaltijden. Mede dankzij het schroefpersen van groente door onze slowjuicer, blijven de voedingstoffen optimaal behouden. Het advies is om gevarieerd te eten en ervoor zorgen dat je minimaal aan je dagelijkse 250 gram groente komt.