Er bestaan tal van verschillende soorten algen, waarbij er maar enkele geschikt zijn als voedselbron. Spirulina is een van de algen die toegestaan is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Algen zijn in werkelijkheid kleine planten, die een positief effect hebben op het ecologische systeem. Waarschijnlijk kent ieder van jullie algen van het groen in de vijver of het groen op de stenen aan zee. In werkelijkheid kunnen algen veel meer gaan betekenen in onze voedingspatronen.

Algenplanten worden gekweekt in een gesloten kweekruimte en gevoed door zonlicht. Algen zetten CO2 om in zuurstof waardoor het een circulair effect heeft. Daarnaast heb je nauwelijks grond, zoet water en fossiele brandstof voor nodig. Nadat de algen voldoende zijn ontwikkeld, worden de algen geoogst en ingevroren. Spirulina is zowel in droge vorm als in tabletten verkrijgbaar. Het milieubewust produceren van algen draagt tevens bij de duurzame ontwikkelingen in de wereld.

Algen zitten vol met voedingstoffen en bevatten veel eiwitten, ijzer, vitamines B1, C, verschillende mineralen en verschillende hoeveelheden visvetzuren die je lichaam kunnen beschermen tegen hart- en vaatziektes. Spirulina ondersteund tevens ook het algeheel gevoel van welzijn.
Er bestaan tot op heden nog maar weinig producten waar algen in verwerkt zijn. Maar de groei van algen neemt in de voedingsindustrie expliciet toe. Met in bijzondere deze doelgroepen:
1. Sporters
2. Vlees vervangende producten

Sporters:
Bij het sporten verbrand je zowel eiwitten als koolhydraten. In de fitness verbruik je meer eiwitten en koolhydraten dan als je gaat hardlopen. Maar bij beide sporten is de aanvoer van eiwitten en koolhydraten relevant om je lichaam voldoende te herstellen. Voorheen werd dit gedaan a.d.h.v. eiwit shakes. Eiwit shakes verhoogt het cholesterol gehalte wat kan leiden tot hart en vaatziekte. In eiwit shakes zitten veelal toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen, gluten en conserveringsmiddelen. De vervanging van eiwit shakes voor algen zit eraan te komen. Algen worden namelijk duurzaam geproduceerd, het zijn natuurlijke producten en bevatten dezelfde hoeveelheid eiwitten bevatten als een eiwit shake. Dat is ook de reden waarom algen aan sporters worden aangeraden. Gedroogde spirulina kan goed verwerkt worden in je eigen gemaakte shakes of smoothies met extra toevoegingen van groente en fruit.

Vlees vervangende producten
De consument van tegenwoordig gaat steeds bewuster eten. Of je nou minder vlees wilt eten, vegetarisch of veganistisch bent, de stijging van vleesvervangers groeit snel. Duurzaamheid en milieuvriendelijke consumeren is op dit moment een trend. In alle supermarkten zie je steeds meer vleesvervangers en deze smaken bijna net zoals een gewoon en lekker stukje vlees. Algen- of zeewierburgers bevatten een grote hoeveelheid aan voedingstoffen. Naast dat algen worden gebruikt als vleesvervanger, wordt het ook gebruikt als superfoods. Superfood zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan voedingstoffen bevatten.

Algen zijn steeds meer in komst en het zou mij niets verbazen als over 10 jaar algen in een groot deel van producten is verwerkt. Het duurzaam en milieuvriendelijk produceren wordt een steeds hogere prioriteit. Met de positieve effecten van algen, zullen algen een onmisbare voedingsbron gaan worden voor consumenten. Gezond en op een natuurlijke manier je dagelijks eiwitten binnen krijgen na het sporten gaat een steeds belangrijke rol spelen in Nederlandse sportsamenleving. Kortom: algen zijn de groente van de toekomst, met veel positieve eigenschappen!