Detoxen is simpel gezegd ‘’Het reinigen van het lichaam’’. Er bestaan tal van verschillende methodes om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen. A.d.h.v. een sapkuur nemen wij jou mee in het proces om een optimaal resultaat te behalen.

Stap 1: Wanneer begin ik met een detox kuur?
Wanneer je zover bent om te gaan detoxen, wil je het ook direct goed doen. De timing speelt een belangrijke rol om de kuur vol te houden en te volbrengen. Het is verstandig om een gepast moment van het jaar te kiezen, bijvoorbeeld:
o Kies een rustige periode op werk;
o Geen druk of stress, dit werkt averechts op het ontgiften;
o Geen drukke sportperiodes.
Wandelen, mediteren of regelmatig relaxen hebben een positieve werking op het lichaam. Je moet namelijk je energie kunnen verdelen om de dag goed door te komen.

Stap 2: Hoeveel dagen wil ik gaan detoxen?
Sapkuren bestaan gemiddeld uit 3, 5 of 7 dagen. Als je 3 dagen al te veel vind, dan heeft één dag sapvasten ook al een positieve invloed. Hoe meer dagen je aan een stuk door de sapkuren volgt, des te beter je lichaam wordt ondersteunt en des te groter de kans dat je alle gifstoffen kwijt raakt.

Stap 3: Een goed begin is het halve werk
Voor een optimaal resultaat van de detoxkuur is de voorbereiding van essentieel belang. Geen voorbereiding kan leiden tot hoofdpijn en/of misselijkheid. Welke maatregelen moet je nemen voor een succesvolle voorbereiding? 3 dagen voor het begin van de detoxkuur is het aan te raden om:
1 Geen vlees, vis, eieren, kaas of vleeswaren, zoete- of hartige tussendoortjes en brood, rijst en pasta te nuttigen. Gebruik ook geen vet- of olie gebakken producten;
2. Laat cafeïne, alcohol, drugs en sigaretten staan;
3. Vermijd ongezonde voeding en gewoontes;
4. Drink voldoende bronwater per dag.
Om het voor jezelf al wat makkelijker maken. Halveer je de maaltijden van wat je doorgaans eet en ga richting de 2 maaltijden per dag. Je lichaam past zich alvast aan, waardoor het detoxen jou gemakkelijker af moet gaan.

Stap 4: Het detox proces
Gedurende de detox kuur heb je een vast eetpatroon die je iedere dag volgt. Er zijn geen uitzonderingen zoals tussendoortje of snackmomentjes. Je ochtendritueel bestaat uit het drinken van een glas warm water en het drinken van een shot. Vervolgens volg je 7 juices op basis van voedingsstoffen die jij op dat moment van de dag nodig hebt. In de ochtend heb je meer voedingsstoffen nodig, dan voor de rest van de dag.

Volhouden of afhaken?
Sommige zullen het mentaal zwaar krijgen. Dit kan al in de voorbereiding voorkomen. De symptomen
die laten zien dat je het erg fysiek voelt zijn; hongerig/ misselijk en koud strelingen. Je lichaam staat als het ware op spaarstand. Er zullen vast momenten komen dat je behoefte hebt aan voedsel, maar zet dan door. Je bent sterker dan je denkt. Als het echt niet meer gaat, eet dan een licht verteerbare gerecht zoals soep.

Tips om het kuur vol te houden:
Tip 1: Zeg telkens tegen jezelf ‘’Ik ben pas net begonnen, ik heb nog een aantal dagen te gaan’’.
Continue herhalen dat je pas net bent begonnen.
Tip 2: Red je het echt niet. Geef dan in ieder geval de dag niet op. Zeg tegen jezelf ‘’Na vandaag stop ik met de detox kuur’’. Na een goede nachtrust, begin je de volgende morgen start je gewoon weer met de detoxkuur en kijk hoe ver je komt.

Stap 5: De cooling down van het detoxen
Na het sapvasten, bouw je langzaam het voedingspatroon weer op. Na een intensieve detox periode is het zeer relevant om het lichaam weer aan te sterken waardoor het energieniveau stijgt. Denk hier niet te gemakkelijk over, omdat je lichaam het flink te voortduren heeft gehad. Neem dagelijks stapjes op de lichaam te wennen aan de wat grotere maaltijden.

Dag 1 Dag 2 Dag 3
Ontbijt Stuk fruit Stuk fruit en havermout Stuk fruit en havermout
Lunch Schaaltje havermout Max 2 crackers en rijstwafel Max 2 crackers en rijstwafel
Tussendoor Verse groente of rijstwafel Fruit of rijstwafel Fruit of rijstwafel
Avondeten Kleine hoeveelheid aan rauwkost Roerbak groente en rauwkost Roerbak groente, rauwkost en stukje vis


Stap 6: Wat te doen na het detox proces?

Het lichaam is gereinigd en je kan weer wat grote maaltijden eten. Ieder lichaam vraagt een andere hoeveelheid aan voedsel. Eet met maten en voel aan wat je lichaam nodig heeft. Als je nu direct te veel eet, kom je weer in dezelfde cyclus als voorheen. Na een intensieve detox kuur achter rug, begin je nu pas met een frisse start. Hoe jij deze frisse start benut ligt in je eigen handen.
Dus zet hem op en hou de gezonde levensstijl vast!